Ve čtvrtek jsme si s dětmi upekli dle valašské tradice Pečené pány! Co že to je? Pečení páni jsou krásnou lidovou tradicí spjatou zejména s Valašskoklobouckem. Dříve v tomto chudém kraji neměly maminky čím podarovat své děti, a tak jim pekly postavičky čertů, neboli pánů a paniček. Děti je pak ráno našly za oknem jako dárek od Mikuláše za to, že byly celý rok hodné. Za poznání teto tradici, která se u nás doma již po několik let zdárně zabydlela, děkuji rodině Eliašů, se kterými jsme s mými dětmi naše první Pány pekli. Jednoduchost a krása této tradice nás všechny nadchla.
Rozhodli jsme se, že ji ukážeme i dětem na Předškole a společně si Pány upečeme.
Je mnoho variant receptu, my si udělali veganskou verzi a i bez klasických ingredienci, na které jsme u kynuteho těsta zvyklí, vyšli a chutnali na jednicku? Recept, ze kterého jsme vycházeli a pro veganskou verzi upravili:
750 g mouky (v našem případě celozrnna špaldova)
350 ml mléka (v našem případě ovesneho)
25ml rumu (my vynechali, ale věřím, že to dodá správný říz)
100 g másla (my 100 ml slunečnicového oleje)
2 žloutky (my vynechali)
špetka soli
20g čerstvého droždí
100 g třtinového cukru
Postup:
Do misy dát mouku a cukr, udělat důlek, nalít 1/2 teplého mléka a rozdrobit droždí, promíchat s trochou mouky na konzistenci lívancového těsta, dát 20 minut na vzejítí kvásku do tepla. Pak přidat vše ostatní a postupovat jako u jakéhokoliv jiného kynutého těsta. Nakonec vytvarovat různé postavičky, tvary, ozdobit mákem, hřebíčkem, sezamem,… Potřít vajíčkem nebo rostlinným mlékem a péct cca 20 minut.
A večer, až vám přijde nadílka od Mikuláše, můžete pak spolu povečeřet společně v rodinném kruhu tuto dobrotu?
Dobrou chuť!