Exkurze do Pekárny 1. republika ve Zdounkách

V pátek naše škola navštívila Pekárnu 1. republika. Pokud je neznáte, tak jejich pečivo můžete ve Zlíně koupit v Bezobaláči a také na tržišti Pod Kaštany (v pondělí, středu a pátek). Pekárna sídlí ve Zdounkách.

Na exkurzi jsme se seznámili s provozem pekárny a vyzkoušeli si celý postup pečení pizzy – mísení, kynutí, formování a zdobení. Děkujeme panu pekaři Králíkovi za čas, který nám věnoval. Všichni jsme si to užili a děti byly nadšené, že si upekly vlastní pizzu.

Pekárna i s mlýnem byly postaveny na začátku 30. let 20. století. Kompletně fungovala ale jen krátce, do války. Po nástupu komunismu byla znárodněna, soukromou pekárnu pak obnovila rodina Vávrů v 90. letech. Nyní celý objekt provozuje pan Richard Králík. V současné době se využívá pouze malá část celého objektu. Mlýn v provozu není.

Chleba se peče v unikátní parní chlebové peci, která stále funkční. Jen původní topení dřevem bylo nahrazeno vytápěním plynovým.

Pekárna 1. republiky peče kromě kváskového chleba také nejrůznější pečivo, jako například tradiční hanácké koláče, vánočky nebo bagety.

Většina práce se v této malé pekárně dělá ručně. Stroje pomáhají, ale postup určují pekaři.

Vyzkoušeli jsme si celý postup přípravy těsta, od vážení až po mísení a pečení.

Těsto je potřeba rozdělit na bochánky.

Stroj na válení těsta.

Každý si připravil svoji pizzu.

Ukázka sázení do pece nanečisto.

Vytahujeme plechy.

Dobrou chuť!

Přímo u pekárny je i malá prodejna, kde jsme si nakoupili na cestu zpět.