Minulý týden už vonělo ve vzduchu jaro. Vše bylo tak nějak prosycené něčím novým a čerstvým, ještě trochu skrytým, ale přesto už pučícím, ptáčci zpívali. A my se těšili a radovali spolu s přírodou, s každým novým lipovým pupenem, s lískami ověšenými jehnědami plnými pylu. A to nás ještě v jurtě čekala řádná masopustní zábava spojená i s kulinářskými pokusy v podobě domácích koblížků. Ale pěkně popořadě.




Nebylo jednoduché dojít do jurty dříve, jak jsme původně plánovali. Když jsme konečně dovařili všechny blátivé polívky, dostavěli všechny domečky pro skřítky, prošli, obhlídli i zabydleli nově vzniklé hrací místa (díky víkendové foukanici nás překvapilo spousty zlomených a vyvrácených stromů a ty nejbezpečnější a nejzajímavější se staly novými domečky), přebrodili potok, obkoukli sněženky i překrásné ohnivé houbičky, byl už nejvyšší čas zadělat těsto na naše koblížky. K tomu se hned hrnuly všechny děti a protože jsme si v závěru řádně pochutnali, přinášíme i recept na tuto dobrotu, můžete si je i mimo masopustní období udělat doma sami, čerstvé domácí se nedají chuťově ani srovnat s těmi kupovanými.
Zatím, co nám těsto spokojeně kynulo, tak jsem si vyrobili krásné ptačí masky z plata od vajec a poobědvali. Odpoledne během pohádky se osmažily všechny koblížky a po odpočinku jsme si pustili hudbu k tanci a dokonce přivítali i medvěda, který byl v rozjařené náladě a tak jsme ho přizvali do kola a tancovali všichni spolu s ním. A závěr našeho masopustního veselí nám zpříjemnila koblížková svačinka doplněná o úžasnou domácí rybízovo-levandulovou marmeládu. No a pak už jen uklidit, obléct se a s plnými bříšky se vydat na autobus do Lukova, který nás příjemně v závěru ukolébal a dovezl až do náručí rodičů.











Co budete na koblížky potřebovat? Nám se již tradičně pokazila váha (respektive se vybily baterky), takže náš recept byl jak z pohádky Byl jednou jeden král – “přiměřeně, přiměřeně…” 🙂 A povedlo se na jedničku, přesto raději originální recept s naší drobnou lesní úpravou přikládám níže. Nicméně se jeví, že nejdůležitější ingrediencí je velké těšení a součinnost všech přítomných, pak nemůže vzniknout nic jiného než velká dobrota!
- 500 g špaldové mouky (1/2 hladká a 1/2 polohrubá celozrnná)
- 200 ml vlažného mléka
- 100g rozpuštěného másla
- 50g třtinového cukru
- 3 vejce
- 30g droždí
- špetka soli
- tajemná lesní ingredience – čerstvé jehnědy z lísky
Napřed připravíme základ těsta – tedy mouka a cukr a špetka soli. Pak v mouce uděláme důlek a založíme kvásek “na omládek” – tedy nalijeme cca polovinu vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a lehce promícháme s částí mouky až vznikne těsto konzistence “lívanec”. Pak necháme kynout v teple cca 15 minut. Přidáme zbytek mléka s rozpuštěným máslem, rozdrobené jehnědy a vejce a vše důkladně promícháme a prohněteme. Čím víc se nás v hnětení těsta vystřídá, tím lepší výsledek bude, každé z dětí vneslo do našich koblížků kus sebe! No a pak těsto kynulo pod utěrkou až vypadalo jak z “Hrnečku vař”, to už je ten nejvyšší čas na troše mouky vymodelovat kuličky o průměru cca 5 cm a postupně vkládat do hrnce s olejem o teplotě cca 170 °C. Koblížky se začnou nafukovat a jakmile ze spodní strany zezlátnou, tak otočit. Klidně otáčejte víckrát, budou alespoň krásně propečené. My jsem si je pak v závěru půlili a mazali marmeládou, ale prý se dají naplnit i zdobičkou, když se do nich z boku nařízne nožem dírka.
Tož tak, přejeme dobrou chuť!!